Döbbenetesen ritka madárra bukkantak Cegléden

Megosztás

Nem példa nélküli, de nagyon ritka, hogy albínó rigót kapnak lencsevégre, pláne Jász-Nagykun Szolnok környékén. Egy szemfüles kislány néhány nappal ezelőtt Cegléden vette észre a madár fehér tollazatát és piros íriszét, a váratlan találkozásról pedig képeket is készített.

Cegléden, a lakótelepen sétálva pillantotta meg a kislányom Melinda a fehér tollazatú rigót, egy bozótos, bokros területen. Éppen az eltűnt macskánkat kerestük, amikor a bokor ágai között meglátta a kis hófehérkét, aki több fekete rigó társaságban volt” – mesélte a 24.hu Sokszínű vidék rovatának a lány édesanyja, Nyújtó Melinda.

Az albínó rigó a növényzet rendkívül sűrű ágai között bújt meg, ennek ellenére Melinda észrevette. A lap úgy ír, egy fiatal madárról van szó, hiszen a farktollai nincsenek teljesen kifejlődve úgy, mint felnőtt társainak.

A festékhiányos példányok megjelenése szokatlan, de a Bükki Nemzeti Park elmondása szerint hozzájuk minden évben érkezik bejelentés vagy megfigyelés egy-egy „fehér fekete rigóról”. Amennyiben nagyon hivatalos akarok lenni, nem albínó madárról van szó, úgynevezett leucisztikus (festékhiányos) példányok. A melanin hiányában a tollai fehérek, szemeik pedig vagy vörösek, vagy rózsaszínek.

„Pigmenthiányos és albínó madarak különféle fajok között is feltűnhetnek, galambok, pávák, verebek és baglyok közötti s figyeltek már meg ilyen példányokat. Bár ritkák, természetes élőhelyükön gyakran kitűnnek különleges megjelenésükkel” – írták.

Kép:24.hu

Kapcsolódó cikkek